Od Predsednika i Generalnog Sekretara

 

Ovog februara je krenuo novi uzbudljivi projekat WCPT. Tokom godina su nam često upućivali pitanja kao što su:

·         Koji je broj fizioterapeuta u odredjenim zemljama i koji je njihov broj u odnosu na populaciju?

·         Koji je ukupni broj fizioterapeuta na svetu?

·         Kako je profesija regulisana u različitim zemljama?

 

WCPT je pokrenuo program prikupljanja podataka koji će se sprovoditi svake godine kako bi smo dobili odgovore na gore navedena pitanja.

Upitnik je otvoren ovog meseca pa ovim putem želimo da se zahvalimo svim zemljama članicama za doprinos projektu i popunjavanje ovog upitnika. Ne bi bilo zaista moguće ostvariti cilj dobijanja globalnih podataka o profesiji bez informacija od organizacija članica. Drago nam je da vas možemo obavestiti da su prvi podaci i upitnici pounjeni, dok je još veliki broj njih delimično popunjen. Dalji detalji o projektu biće predstavljeni u narednim člancima.

Srdačni pozdravi,
Marilyn Moffat and Brenda J Myers

Profilisanje fizikalne terapije širom sveta

WCPT je započela po prvi put prikupljanje informacija o profesiji fizikalne terapije širom čitavog sveta. Zemlje članice WCPT su zamoljene da odgovore na pitanja o fizioterapijskoj praksi, edukaciji i njenom regulisanju u svojoj zemlji. Naš cilj je da imamo što više prikupljenih odgovora do kraja meseca marta 2012.  

Po završetku, na veb sajtu WCPT biće objavljen izveštaj koji će predstaviti globalni profil profesije. Takodje, biće dostupne informacije o svakoj zemlji pojedinačno. Obavestićemo vas kad informacije postanu dostupne na veb sajtu a u medjuvremenu obaveštavaćemo vas o progresu ovog novog projekta.

WCPT  na YouTube

Možete pristupiti WCPT i na YouTube-u. Nedavno su dodati snimci nekih ključnih sesija sa prethodnog Kongresa- Svetska fizioterapija 2011. Preko 1500 osoba je već pogledalo sesije, nadamo se da su naučili nešto iz nekih od najdiskutabilnijih tema naše profesije od svetski vodećih stručnjaka u svojim oblastima.

Dostupno je 12 zapisa od kojih su do sada najpopularniji:

·         Usmereni simpozijum: Tretman bola

·         Usmereni simpozijum: Spinalna manipulacija

·         Discuskusioni panel: Zbrinjavanje katastrofa

·         Discuskusioni panel: Promocija zdravlja 

Pogledajte ih na www.youtube.com/user/theWCPT.

Ne zaboravite da takodje još uvek možete pristupiti sažecima, posterima i PowerPoint prezentacijama na www.wcpt.org/posters_and_ppts.

WHO DAR

Pogledajte dopunjenu stranicu Svetske Zdravstvene Organizacije(WHO) Invaliditet i Rehabilitacija (DAR) na vebsajtu WCPT www.wcpt.org/node/31113. Koji sada sadrže detalje i linkove za Svetski izveštaj o invalidnosti World Report on Disability i Rad  zajednički stav o obezbedjivanju uredjaja za kretanje u okruženju sa smanjenim resursima   Joint position paper on the provision of mobility devices in less resourced settings.

Upitnik WHO : profesionalna edukacija u zdravstvu

Kao odgovor na globalnu krizu u nedostatku radne snage u zdravstvu, WHO i partneri su razvili smernice kako bi podržali zemlje koje transformišu i uredjuju svoje zdravstvene sisteme profesionalne edukacije. Zbog toga je WHO sproveo Ispitivanje o vrednostima i prioritetima kako bi bolje razumeli vrednovanje i potrebe širokog spektra zinteresovanih pojedinaca koji će biti obuhvaćeni i od kojih će se očekivati da primene smernice na nivou svoje zemlje a u vezi sa predloženom intervencijom. 

WHO je tražio od osoba da komentarišu o različitim mogućnostima intervencije ka transformisanju i uredjenju profesionalne edukacije u zdravstvu.

Svi odgovori će ostati poverljivi sa informacijama dostunim samo za upotrebu u uopštenim opisima. Popunjavanje upitnika zahteva 20 min vremena, moguće je sačuvati odgovore u toku popunjavanja što pruža mogućnost popunjavanja u više navrata. Molimo vas ocenite svoj profesionalni kapacitet uzimajući u obzir vaš specifični/lokalni kontekst.

Upitniku se može pristupiti na https://extranet.who.int/datacol/survey.asp?survey_id=1939, uz popunjene potrebne detalje

Korisničko ime: chestrad
Šifra: vnpsurvey

Svi upitnici moraju biti pounjeni do 9-og marta 2012.

Globalna kampanja za prevenciju nasilja

WHO i Univerzitetski centar za javno zdravlje John Moores u Liverpulu pokreću registar studija za prevenciju nasilja koje su trenutno u toku ili pred početak ispitvanja www.preventviolence.info/trials_search.aspx.

Informacije iz registra će biti dostupne online i perodično će biti distribuirane putem e-mailova, vebsajtova i društvenih medija. Deljenje informacija o tome ko, kad i gde sprovodi studije ima za cilj da ojača globalnu kulturu o prevenciji nasilja informisanu dokazima.

Ukoliko želite da ih informišete o tekućim studijama za koje smatrate da treba da budu u ovom registru molimo vas da prethodno proverite da li studije zadovoljavaju prijemne kriterijume www.preventviolence.info/trial_criteria.aspx a zatim popunite prijavni formular www.preventviolence.info/trial_add.aspx.

Možete takodje da pogledate novu Facebook stranicu o Globalnoj kampanji za prevenciju nasilja
www.facebook.com/whoviolenceprevention

mogućnost dobijanja stipendije za osobe koje se bave tretmanom šloga

Da li ste vi fizioterapeut koji radi u zemlji u razvoju Azijsko-Pacifičkog regiona? Društvo za šlog iz Australije(SSA) nudi stipendiju za kiliničare koji se bave šlogom iz zemalja u razvoju(po kriterijumima Svetske Banke) u regionu kako bi prisustvovali godišnjem naučnom sastanku SSA koji će biti održan u Sidneju od 29 do 31 avgusta 2012 godine. Stipendija takodje obuhvata  mogućnost da provedete nedelju dana u jednom ili više centara za tretman šloga u gradu domaćinu ili drugde u cilju razviljanja centara za tretman šloga u pripadajućiim zemljama i stvaranju veza izmedju zemalja. Stipendija će biti dodeljena osobi koja pokaže njaveće interesovanje u dostizanju uloge vodje za tretman šloga u svojoj zemlji i koja može da pokaže planirane buduće korake za dostizanje ovog cilja.

Za više informacija i informisanje o kriterijumu idite na web-sajt SSA  http://tinyurl.com/79sd9l5. Krajnji rok za prijavu je 30 april.

novi edukacioni blog

WCPT je uz pomoć svog on-line edukacionog partenra EDUCATA pokrenula novi izvor za dobijanje vrednih informacija i diskusija. Osnivač i Generalni director EDUCATA-e Marilyn Pink je stvorila dvosmernu interakciju sa fizioterapeutima oko specifičnih prikaza slučajeva. Blog je otvoren sa prikazom slučaja pacijenta sa problemom ramena a odgovori su bili entuzijastični, temeljni i poučni. Sve možete videti na www.ptceu.wordpress.comi a dobrodošli su i svi vaši komentari!

Konferencija: nasilje u zdravstvenom sektoru

Sa krajnjim rokom za prijavu 1 marta ostalo je manje od 2 dana da pošaljete svoje sažetke za učešće na trećoj Internacionalnoj Konferenciji o nasilju u zdravstvenom sektoru”Povezivanje lokalne inicijative sa globalnim učenjem” International Conference on Violence in the Health Sector: “Linking local initiatives with Global Learning“, Vancouver, Canada 24-26 oktobar 2012.

Da pošaljete sažetak ili registraciju idite na   www.oudconsultancy.nl/vancouver/violence/invitation-third.html.

budući dogadjaji

WCPT Region Afrika: otvorena je registracija za deveti Afrički Kongres WCPT u Nairobiju, Kenija 6 – 9 Jun 2012. Tema Kongresa je Unapredjenje fizioterapije u Africi sa pod-temom Teret modernih hroničnih ne zaraznih bolesti www.ksphy.org/conference/

IFOMPT Konferencija 2012: naredna Konferencija gde je domaćin pod-grupa WCPT Medjunarodna Federacija ortopedskih manipulativnih fizioterapeuta (IFOMPT), biće održana u Kvebeku, Kanada 30 septembra- 5 oktobra 2012 www.ifomptconference.org

WCPT Region Južna Amerika: Kongres Južno Američkog regiona će se održati u Venecueli na ostrvu Margarita od 5 do 8 septembra 2012. Za više detalja javite se e-mailom na  rantolin@uol.com.br.

WCPT Evropski Region: registrujte se po rati za ranu kotizaciju za Kongres o edukaciji u fizioterapiji 2012 koji će biti održan u Beču, Austrija 8-9 novembar 2012 http://congress2012.physioaustria.at/.

WCPT AWP Region: peti Kongres Azijskog Zapadno Pacigičkog regiona biće održan u Taichung-u, Tajvan, 6 – 9 septembra 2013. Za više detalja kontaktirajte e-mailom na wcpt.awp@physiotherapy.asn.au

INFORMACIJE
Ako ne možete direktno iz teksta preko linkova da pristupite našim vebsajtovima kopirajte i zalepite hiperlinkove direktno na vaš internet pretraživač. Ako imate problema u čitanju ovog e-maila molimo vas sledite ispod navedeni link za pomoć.

 www.wcpt.org/eupdate