Generalna Skupština 2012 i Radionica o strateškim planovima WCPT i ER-WCPT   

 

Evropski  Region WCPT ima čast da objavi da se do 3 aprila 2012 godine registrovalo 29 Članskih Organizacija za učešće na Generalnoj Skupštini Evropskog Regiona koja će biti održana od 17- 19 maja 2012 godine u St. Julians, na Malti. 

21 Članska Organizacija se registrovala za Radionicu o strateškim planovima WCPT i ER-WCPT koja će biti održana 16 maja 2012 godine na istoom mestu.  

Takodje želimo da objavimo da su dokumenta za Generalnu Skupštinu postavljena na websajtu ER-WCPT. Ova dokumenta su takodje dostupna na sledećem linku:    http://www.physio-europe.org/index.php?action=161 

Odmah nakon završetka Generalne Skupštine a imajući u vidu da je većina zemalja osnivača prisutna, održaće se Osnivački Savet. 

 

Izbori na Generalnoj Skupštini 2012

 

Do krajnjeg datuma za prijem nominacija za Izvršni Komitet  ER-WCPT, primljene su sledeće kandidature: 

1-vi Potpredsednik  ER-WCPT

Roland Craps (Belgija)

Zbigniew Sliwinski (Poljska)

 

2-gi Potpredsednik  ER-WCPT

Sonia Souto (Španija)

 

1-vi i 2-gi alternativni član Izvršnog Komiteta ER-WCPT

Maarit Keskinen (Finska)

Jacek Luniewski (Poljska)

 

Alterantivni regionalni predstavnik ER-WCPT

John Xerri de Caro (Malta) 

 

Partnerstvo Evropskih Inovacija o aktivnom i zdravom starenju, novi trendovi

 

Starenje stanovništva je jedan od najozbiljnijih izazova sa kojima se Evropa suočava danas. Broj gradjana od preko 65 godina starosti će biti duplo povećan u narednih 50 godina, sa 87 miliona 2010. na 148 miliona 2060. 

Dok ovo predstavlja specifičan izazov za Evropske sisteme zdravstvene i socijalne zaštite, takodje je šansa da se ovi sistemi redizajniraju u najboljem interesu pacijenata, zdravstvenih sistema i inovatnivne industrije. Partnerstvo Evropskih Inovacija o aktivnom i zdravom starenju (EIP o AHA) je postavljeno da odgovori na ove izazove. 

Novembra 2011 EIP o AHA doneo je Strateški Implementacioni Plan (SIP)označavajući polja prioriteta i specifičnih delovanja, za javne vlasti, biznis i civilno društvo (videti IP/11/1309, IP/11/519). 

29 Februara 2012, Komisija je usvojila Komunikaciju o Partnerstvu Evropskih Inovacija o aktivnom i zdravom starenju. Ova komunikacija postavlja konkretne mere za poboljšanje kvaliteta života starijih gradjana, pomažući im da doprinose društvu u toku starenja i smanjujući pritisak na sisteme zdravstvene zaštite-na kraju doprinoseći održivom razvoju. Komunikacija identifikuje polja prioriteta za akciju zdravstvenih vlasti, osoblja, biznis i druge relevantne činioce. 

Zajednička Konferencija o Partnerstvu Evropskih Inovacija o aktivnom i zdravom starenju održana je 3 aprila u Briselu. Otvorili su je Potpredsednik  Evropske Komisije odgovorne za Digitalnu Agendu, Neelie Kroes, Poverenik za Zdravstvo i Potrošače, John Dalli, i László Andor, Poverenik za Zapošljavanje, Socijalnu zaštitu i Inkluziju. 

Glavni cilj Konferencije je bilo obezbedjivanje praktičnih informacija o tome kako da se učestvuje u Partnerstvu, i kako da se dobije podrška za razvoj inicijativa koje podstiču aktivno i zdravo starenje. Objašnjeni su različiti načini učešća-od odgovaranje na pozive za posvećenost do izražavanje želje da se postane kandidat na Referentnom Mestu-mogućnosti da se pridružite Partnerstuvu su sada otvorene. 

Generalni Sekretar ER-WCPT je prisustvovao ovom dogadjaju i Region će proceniti kako I na koji način da doprinese ovoj inicijativi. 

 

Akcioni plan EU o zdravstvenim radnicima

 

Akcija EU o planiranju zdravsvenih radnika postavljena za kraj 2012 godine u završnim je fazama pregovora trenutno. Komisioni akcioni plan će dati uvid u način na koji Komisija može da podrži nacionalne vlade u razvijanju snažnih politika sa uobičajenim ciljevima o EU zdravsvenim radnicima. 

Za više informacija    http://ec.europa.eu/health-eu/europe_for_patients/health_workforce/index_en.htm

 

Zdravlje na prvi pogled 2011 OECD

 

Ovo 6 izdanje Zdravlja na prvi pogled pokazuje poslednje uporedive podatke o različitim aspektima zdravstvenih sistema u OECD zemljama. On obezbedjuje dokaze o velikim varijacijama kroz zemlje u cenama, aktivnostima i rezultatima zdravstvenih sistema. Po prvi put se osvrće poglavljem o dugoročnoj nezi.

Za više informacija:   http://www.oecd.org/dataoecd/6/28/49105858.pdf 

 

Direktiva Modernizacija Profesionalnih Kvalifikacija, najnoviji trendovi  

 

Komisija je objavila predlog za reviziju Direktiva Profesionalnih Kvalifikacija (DIR36) 19 Decembra2011. Mesec dana kasnije, predmet je upućen IMCO Komitetu Evropskog Parlamenta. Izveštač će biti  Bernadette Vergnaud MEP (S&D, Francuska), sa pratećim izveštačima: Constance Le Grip MEP (EPP, Francuska), Emilie Turunen MEP (Greens/EFA, Danska), Emma McClarkin MEP (ECR, UK), Mikael Gustafsson MEP (EUL/NGL, Švedska), and Matteo Salvini MEP (EFD, Italija). Predmet će proći uobičajenu zakonsku proceduru. 

Sastanak zainteresovanih strana o modernizaciji Direktive održan je 2 februara 2012 godine u  Berlaymont, predsedavajući  Mr Juergen Tiedje, šef odeljenja DG MARKT. Sastanak je sazvan sa ciljem da pojasni tačke i sakupi informacije o nekim od najvažnijih tačaka pomenutim u Zelenom Papiru Komisije prošle godine, npr uvodjenje Evropske profesionalne kartice(sada u formi elektronskog sertifikata), tača jedinstvenog kontakta, smanjivanje admisnistrativnog tereta, privremeno kretanje stručnjaka, olakšavanje kretanja u cilju dodatnog obrazovanja, uspostavljanje uobičajneih okvira i testova za treninge ne padanje pod režim”automatskog priznavanja”, kao i spečifičnosti  vezane za zdravstveno osoblje npr pitanja koja se tiču minimalnog treninga i zahteva u obrazovanju, obavezni jezik testiranja, IMI obaveštenja i Kontinuirani Profesionalni Razvoj-CPD. 

Sastanak je takodje otkrio brojne nesigurnosti koje će zahtevati dalje praćenje, medju njima pitanja ko će biti ovlašćen da testira jeziče sposobnosti stručnjaka, opseg delimičnog učešća u pojedinim profesijama, ulogu CPD-a i olakšanje kretanja za zdravsvene stručnjake kroz uobičajene okvire. 

 1-vi Potpredsednik, Roland Craps prisustvovao je sastanku u ime Regiona. 

 

Zdravlje je bogatstvo

 

Od Nathalie Chaze, Šefa jedinice, Evropske Komisije, Jedinica Zdravstvenih Sistema SANCO D2. 

Zdravlje je vrednost. Evropljani žele visokokvalitetne zdravsvene sisteme jer je zdravlje cilj svih. Ali zdravlje takodje ima važnu ulogu u ekonomiji. 

Zdravlje stvara poslove i pomaže u njihovom očuvanju. Jedan od deset radnika u Evropi zaposlen je u zdravstvenom sektoru. Zdrava osoba će brže naći posao i ona je mnogo produktivnija. 

Zddravlje smanjuje siromaštvo. Evropske države su se složile da svako mora da ima pristup zdravstvenoj nezi: ovo prvo je podržano u Evropskom Poglavlju o Osnovnim Ljudskim Pravima. I garantovano pravo pristupa zdravsvenom sistemu je jedno od jakih karika u “socijalnom lancu“ koji čuva ljude od siromaštva. 

Zdravlje doprinosi inovacijama. Neke od najinovantnijih polja naše ekonomije rade na polju istraživanja u zdravstvu: farmacija, medicinski uredjaji i biotehnologija. 

Ali zdravlje takodje košta. Vlade odvajaju oko jednu šestinu svojiih budzeta kako bi obezbedile visoko kvalitetni zdravstveni system- finansiranje, na primer, kvalifikovano i dobro edukovano osoblje, oprema visoke tehnologije i inovativni lekovi. 

Jasno ovaj novac mora biti dobro utrošen, zbog čega Evropska Komisija investira u sredstva kojima se može bolje proceniti relativna efikasnost zdravsvenih tehnologija, ohrabruje zajedničko razmišljanje o načinima na koje nacionalne vlade mogu da poboljšaju zdravstvene sisteme i načine kontinuirani napor u promociji zdravog životnog stila: bolju ishrannu, bezbednu fizičku aktivnost, i prestanak pušenja. I uz najbolji zdravstveni sistem, ne razboleti se je uvek bolja opcija. 

 

Studija: Direktni pristup fizioterapeutu u odnosu na manje troškove i manji broj poseta 

 

Nova studija ukazuje da je “uloga lekara kao čuvara u odnosu na fizioterapiju vrlo često nepotrebna” Ii može imati značajni uticaj na zdravsveni sistem USA kaže Američka asocijacija fizioterapeuta (APTA). 

Studija je objavljena 23 septembra u Žurnalu Istraživanja Zdravstvenih Usluga (HSR), gde je pregledano 62,707 epizoda korišćenja fizioterapijskih usluga navodeći ne-Medicare podatke od Midwest osiguranja u period od 5 godina. Pacijenti koji su posetili fizioterapeuta direktno kao ambulantni pacijenti(27%) su imali manji broj poseta i manji ukupni trošak u proseku nego oni koje je uputio lekar, dok je održavanje kontinuiteta nege u okviru ukupnog medicinskog sistema bilo bez promene 60 dana posle episode fizikalne terapije. 

Za više informacija:   http://www.apta.org/Media/Releases/Consumer/2011/10/13/ 

 

Pobednici Treće Zdravstvene nagrade za novinarstvo iz UK, Madjarske, Slovenije i Poljske 

 

Zdravstvena nagrada za novinarstvo Evropske Unije ima za cilj da prikaže i nagradi rad novinara sa teritorije čitave Evropske Unije čiji radovi podižu svesnost o važnim temama vezanim za zdravlje koje utiču na naše živote. Glavna tema nagrade je bila kampanja “ Evropa za pacijente” koja sjedinjava širok spektar tema vezanih za zdravstvenu negu i sigurnosti pacijenata. U dodatku, ove godine takmičenje je uključilo specijalnu nagradu za prestanak pušenja, temu koja je povezana sa prioritetom Komisije koji je borba protiv pušenja. 

Izbor pobednika bio je process u dva koraka. Nacionalne sudeje su izabrale nacionalne finaliste i iz specijalne kategorije prestanak pušenja. EU sud sastavljen od zvaničnika Evropske Komisije, stručnjaka za javno zdravlje i novinara koji se sastaju u Briselu kako bi odlučili o 4 pobednička članka. 

Prva nagrada na temu Evropa za pacijente je otišla Ben Hirschler i Kate Kelland iz Velike Britanije. Njihov pobednički članak o antimikrobnoj otpornosti “Kad lekovi ne deluju” koji je objavio Reuters, baca svetlo na sve prisutniju zdravstvenu katastrofu “super-bacila”- tema o koji postoji nedostatak svesnosti čak i medju zdravstvenim osobljem. 

Drugom nagradom Evropa za pacijente nagradjena je Rita Makarész iz Madjarske za članak “Najjeftiniji atidepresiv”. Ovaj članak je objavljen na portalu www.orvostkeresek.hu, podvlači važnost široko značajne teme mentalnog zdravlja(depresije) i dobrobiti vežbanja u tom slučaju. Pozitivna poruka ovog članka se lako razume i može biti primenjena u svim slučajevima.   

Trećom nagradom Evropa za pacijente nagradjen je Mateja Grošelj iz Slovenije za članak “Od Lojze do Ludvike” objaveljen u novini Vecer Weekly. Ovo je članak o najčešćem karcinomu kod žena, karcinomu dojke, a članak temu prikazujje iz neobičnog a interesantnog ugla. Dodiruje teme holističkih i inovativnih metoda. 

Specijalna nagrada o prestanku pušenja dodeljena je Monika Cetera iz Poljske za njen web članak “Ja sam ovde došla da sredim zube a ne da prestanem da pušim” koji otkriva neprijatne I manje poznate deltalje o štetnom delovanju duvana-lošem oralnom zdravlju. Članak je objavljen na  www.jaw.pl  i takodje sadrži dokumente o pratećim finansijskim troškovima. 

Za više informacija posetite sajt:    http://ec.europa.eu/health-eu/journalist_prize/2011/index_en.htm

 

Fizioterapija u velikoj Britaniji 2012  

 

Fizioterapija u Velikoj Britaniji je vodeći dogadjaj godine Društva ovalšćenih fizioterapeuta, profesionalnog tela fizioterapeuta, studenta i pomoćnih radnika. 

Održava se od 12-13 oktobra u BT Convention Centre, Liverpool, UK. 

Dogadjaj nudi mogućnost pristupa novim dokazima, dopunjavanju znanja i deljenju iskustava u cilju poboljšanja tretmana pacijenata. 

Redovno ažuriran program možete naći on line na  www.physiotherapyuk.org.uk 

 

2012 G-I-N Konferencija

 

G-I-N 2012 Konferencija će se održati u Berlinu, Nemačkoj od 22-25 avgusta 2112 u sastojaće se od: 

 • 5 plenarnih sesija ,
 • 11 interakstivnih radionica,
 • 8 panel sesija,
 • 85 kratkih usmeniih prezentacija u okviru 21 parelnom sesijom,
 • 229 postera.

Specifična tema za ovogodišnju Konferenciju je “Globalni dokazi- medjunarodna raznovrsnost”. U ovom kontekstu ostvariće se saradnja sa Naučnim Komitetom kako bi se osigurala raznovrsnost i prisustvo mmedjunarodnog auditorijuma u svim sesijama. Glavne teme će biti najnoviji trendovi u definisanju standard kvaliteta smernica, metodologija stvaranja dokaza za smernice, učešće pacijenta u izradi smernica i upravljanje znanjem.  

Za registraciju i više informacija:  http://www.gin2012.org/ 

 

FP 7 Otvoreni dan informacija o finasiranju istraživanja u zdravstvu 2012-2013 i partnerski dogadjaj 2012

 

Otvoreni dan o informisanju(29 maj, Brisel) daće neophodne informacije o savetima kako da napišete dobar predlog projekta i kako da uspešno aplicirate. Takodje će ponuditi mogućnost postavljanja pitanja, razmene stavova i deljenje ekspertiza. 

Partnerski dogadjaj( 30 maj, Brisel) nudiće istraživačima i kompanijama mogućnost diskusije o novim idejama za projekte i poronalaženje potencijalnih partnera za FP7 aplikaciju.   

Za više informacija o dogadjaju:   http://ec.europa.eu/research/health/events-14_en.html 

ukoliko ste sprečeni da prisustvujete, video zapis sa kompletnim slajdovim prezentacija svih predavača biće dostupan na gore navedenom linku. 

 

Evropski Kongres o edukaciji u fizioterapiji 2012

.

Rezervišite svoje znanje sada! 

 

Registracija

Registracija za Kongres je sada otvorena:   http://congress2012.physioaustria.at/registration-tickets 

 

Kotizacije  : 

 • Rana (do  30 juna, 2012): 350 Eur
 • Standardna (od 1 jula, 2012): 450 Eur
 • Studentska (sve vreme): 150 Eur

Šta kotizacija uključuje? 

 • Prisustvo na svim naučnim sesijama
 • Sažetke u elektronsoj formi
 • Pristup izložbenom holu
 • Karte za prijem
 • 2 ručka 

Poziv za prijem sažetaka / process pregledanja

Više od 250 sažetaka je predato, process pregledanja je skoro pri kraju. Osobe koje su predale poster i predavanje za platform primiće potvrdu u toku idućih nedelja.

Mesto održavanja Kongresa

Mesto održavanja Kongresa je Univerzitet Primenjenih Nauka FH Campus Beč. Sa oko 3.400 studenata Univerzitet Primenjenih Nauka je najveći Univerzitet ove vrste u Beču.

Nadjite nas na Facebook

Možete takodje pronaći informacije o ovom dogadjaju na facebook:    www.facebook.com/PhysiotherapyEducationCongress