Anatomija trtične kosti (repne kosti) 

Trtična kost je krajnji deo kičme. Ona predstavlja preostali, zakržljali deo kičme- rep(otuda termin “repna kost”) i sastoji se od tri ili više malih kostiju spojenih u jednu. Trtična kost se sastoji od oko tri do pet pršljena spojenih u jedan.

Dok se ranije mislilo da je trtična kost jedinstvena(bez pokreta izmedju kokcigealnih pršljenova) sada se zna da  postoji nešto minimalnih pokreta izmedju kostiju koje dozvoljavaju fibrozni ligamenti i zglobovi.

Zašto se povrede trtične kosti javljaju češće kod žena nego kod muškaraca?

Većina povreda trtične kosti se javlja kod žena zbog toga što :

Je kod žena trtična kost rotirana a time izloženija povredjivanju

Žene imaju širi pelvis, što znači da se u toku sedenja mesta koja trpe pritisak nalaze uglavnom na trtičnoj kosti(muška anatomija dozvolljava sedenje bez preteranog pritiska na ovaj predeo)

Radjanje deteta je čest uzrok ovog stanja.

 

Uzroci bola u predelu trtične kosti 

Još uvek nije jasno precizno koji anatomski deo trtične kosti može biti izvor bola. U mnogim slučajevima tačan uzrok bola nije poznat(što se naziva idiopatska kokcigodinija) i u ovim slučajevima se samo saniraju simptomi.

Uopšteno, bol u trtičnoj kosti može biti izazvana povredom ili nekom vrstom vežbi koje stvaraju pritisak na nju, čineći da se kosti pokreću izvan svog, veoma ograničenog, opsega pokreta, što rezultira inflamacijom i lokalizovanim bolom. Povreda ligamenata ili zakržljalog diskusa takodje može biti izvor bola. Retko, može doći i do frakture ovih kostiju što posledično može uzrokovati bol. U veoma retkim slučajevima tumor ili infekcija trtične kosti mogu biti primarni uzrok bola u repnom predelu.

 

Mogući osnovni uzroci kokcigodinije 

Dijagnostifikovanje uzroka kokcigodinije će pokazati jedan od sledećih osnovnih uzroka bola:

Lokalna trauma. Pad na repnu kost može da izazove upalu ligamenata, povredu trtične kosti ili kokcigealnog pripoja za sacrum. Ovo je najverovatnije najčešći uzrok kokcigodinije.

Radjanje deteta. U toku porodjaja bebina glava prolazi preko vrha trtične kosti a pritisak koji se stvara ponekad može da izazove povredu njenih struktura(npr diskusa, ligamenta ili kostiju). Iako retko, ovaj pritisak takodje može da izazove i frakturu same trtične kosti.

Pritisak. Odredjenje aktivnosti koje stvaraju prolongirani pritisak na trtičnu kost, kao što su jahanje i sedenje na tvrdoj podlozi dug vremenski period, mogu da budu uzrok pojave bola u trtičnoj kosti. Iako ovi uzroci nisu permanentni, ukoliko se simptomi i inflamacija ne tretiraju na vreme, bol može da postane hroničan.

Tumor ili infekcija. Retko kokcigodinija može biti  izazvana infekcijom ili tumorom koji vrši pritisak na regiju.

 

Tretman kokcigodinije

je obično neinvazivan i lokalni. Prva linja tretmana najčešće podrazumeva:

Nesteroidne antireumatikenajčešće primenjenjivani su brufen, naproksen ili COX2 inhiibitori koji pomažu u redukciji inflamacije oko trtične kosti, koja je obično osnovni uzrok bola.

Primenu leda ili hladnih pakovanja na zahvaćeni predeo nekoliko puta u toku prvih nekoliko dana od pojave bola.

Primena toplote ili toplih pakovanja posle nekoliko prvih dana od pojave bola.

Izbegavanje dugotrajnog sedenja ili postavljanje jastuka na mesto pritiska što je duže moguće.

Primena prilagodjenog jastuka kao pomoć u smanjenjivanju pritiska na trtičnu kost u toku sedenja. Neki nalaze da im jastuk u obliku krofne pomaže, dok drugi i sa njim još uvek osećaju pritisak prilikom sedenja. Mnogi preferiraju penasti jastuk koje je više u obliku slova U nego V( sa otvorenim ledjima gde ništa ne dodiruje trtičnnu kost). Bilo koja vrsta jastuka ili pomagala koje pomaže u otklanjanju pritiska prilikom sedenja je odlična.

Ako je bol u trtičnoj kosti izazvan ili pogoršan pokretima bešike ili konstipacijom preporučuje se uzimanje omekšivača stolice i povećani unos vlakana i vode.

Dodatni nehirurški tretmani kokcigodinije

Ukoliko je bol perzistentan ili jako izražen treba razmotriti sledeće doadatne opcije tretmana:

Injekcije. Lokalno ubrizgavanje anestetika (lidokain) i steroida(da smanji inflamaciju u regiji) može značajno da doprinese smanjenju bola; Pri tom je preporučena fluoroskopski vodjena procedura. Bezbolni period posle ubrizgavanja može da traje od 1 nedelje do nekoliko godina. Nije preporučeno više od 3 injekcije godišnje. Za više informacija posetite Injections Health Center.

Manipulacija. Neki pacijenti osećaju poboljšanje posle primenjivanja metoda manuelne manipulacije (npr tretman kiropraktičara).

Istezanje. Blago istezanje ligamenata koji se pripajaju na trtičnu kost može biti od velike pomoći. Fizioterapeut  će obezbediti pažljive instrukcije za adekvatno istezanje.

Ultrazvuk. Tretman fizioterapijskim ultrazvukom takodje može biti od koristi za smanjenje bola.

Obezbetite pretrage koje će isključiti infekciju ili tumor (pregled, Rentgen, ili MRI), kad se ovo isključi, onda su prolongirani nehirurški tretman bola i modifikacija aktivnosti razumna opcija.

Uz adekvatnu primenu analgetika u meri da pokreti nisu bolni, veoma je korisno primeniti svakodnevne blage aerobne aktivnosti jer povećani priliv krvi donosi neophodne nutritijente za isceljenje tkiva i pomaže prirodne telesne sposobnosti ozdravljenja. Dodatne koristi od aerobnih aktivnosti su oslobadjanje endorfina i pokretanje telesnog procesa obezboljivanja.

 

Napomena

Članci „saveti fizioterapeut“ vam pružaju samo opšte informacije, ni u kom slučaju ne treba da zamene savete i informacije koje će vam vaš fizioterapeut dati u vezi vašeg stanja.

I ako je uložen veliki napor u postavljanju adekvatnih informacija, Društvo fizioterapeuta Srbije, autori i izdavači članka u ovom časopisu i na ovom websajtu ne preuzimaju odgovornost i ne mogu garantovati za posledice ukoliko pacijent izabere da ovaj članak bude njegov jedini izvor informacija o svom stanju i njegovoj rehabilitaciji.