Od Predsednika i Generalnog Sekretara

Profesionalna politika je srž većine aktivnosti WCPT. Za mnoge fizioterapeute, izjave o profesionalnoj politici mogu zvučati udaljeno od svakodnevne prakse, ali one predstavljaju važno sredstvo daljeg razvoja profesije i informisanja o zdravlju i socijalnoj politici širom sveta. Mnogi stavovi se oslanjaju na dodatne izvore kao što su smernice ili pojedini delovi websajta WCPT dizajnirani da pomognu lakšu implementaciju. Jedan novi resurs, za koji se nadamo da ce dati značajan doprinos, je rečnik pojmova od A-Z . Razvijen je sa ciljem da obezbedi doslednost u terminologiji i da pomogne internacionalnoj interperetaciji kroz profesiju(videti detalje u daljem tekstu).

Kako nastavljamo da napredujemo ka ostvarenju postavljenih ciljevia strateškog plana WCPT tako razvijamo dodatne resurse koji će podržati politiku rada WCPT i naših članskih organizacija, obezbedjujući da one oslikavaju potrebe profesije fizioterapije i naših pacijenata/klijenata.

Srdačni pozdravi,

Marilyn Moffat and Brenda J Myers

 

Ako želite da upotrebitie čitavo elektronsko pismo ili bilo koji njegov deo za kreiranje spostvenog biltena/websajta, budite slobodni da to učinite. Potrebna nam je vaša pomoć da dosegnemo do profesije u svim delova sveta, zato vas molimo da prosledite ovo pismo vašim članovima.

 

Svetski dan fizikalne terapije

Počele su pripreme za ovogodišnju proslavu Svetskog dana fizioterapije. Tema pokret za zdravlje će ostati suština proslavei ove godine uz nove materijale kao što je novi logo Pokret za zdravlje i pripremljeni materijali za štampanje kao što su flajeri i posteri.

Pratite objave za dodatne informacije i ovogodišnje poruke kampanje…Zabeležite 8 septembar u vašem kalendaru još odmah!

 

 WCPT pokreće rečnik pojmova

WCPT sa zadovoljstvom najavljuje pokretanje rečnika pojmova. Oslanjajući se na politiku i smernice Konfederacije ovaj rečnik je razvijen u cilju bolje medjunarodne interpretacije i promocije globalne doslednosti u terminologiji.

Sa preko 170 potpuno objašnjenih pojmova rečnik je značajno sredstvo za zemlje članice WCPT, regione, podgrupe kao i individualne fizioterapeute. WCPT ohrabruje široku upotrebu ovih medjunarodnih pojmova.

 

Rečniku se može pristupiti na sledeće načine: 

       On-line A–Z verzija na www.wcpt.org/glossary-list

        U PDF formatu na www.wcpt.org/glossary

 

Ovaj rečnik ne predstavlja definitivni broj termina od A do Z koji se koriste u fizikalnoj terapiji.

 

NCD u zemlji

Na web stranici WCPT svakoj članici je dodat  po jedan link na stranici kako bi se utvrdio WHO profil ne-zaraznih bolesti(NCD) za datu zemlju. 

Posetite članski deo web sajta WCPT za više informacija  www.wcpt.org/members

 

Pozajmite svoju nogu

Internacionalna kampanja za zabranu upotrebe nagaznih mina(ICBL) poziva ljude da “pozajme svoju nogu” 4 aprila kako bi se istakao problem koji nagazne mine još uvek uzrokuju širom sveta.

Mnogi fizioterapeuti su radili u delovima sveta zahvaćinim ratnim sukobima i tretirali osobe kojima su nagazne mine izavale povrede ili posledične amputacijeekstremiteta. ICBL piše o kampanji sledeće:

„Pozajmite svoju nogu je izrazito jednostavna kampanja. 4. Aprila na Dan Ujedinjenih Nacija za podizanje svesnosti o delovanju nagaznih mina, ljudi širom sveta će biti zamoljeni da podvrnu nogavice svojih pantlalona pokazujući time solidarnost sa onima koji su preživeli delovanje nagaznih mina ili drugih eksplozivnih ostataka ratovanja, pozivajući medjunarodnu zajednicu da se odrekne ovih sredstava ratovanja zauvek”.

 

Za više detalja idite na www.icbl.org/index.php/icbl/Library/News-Articles/Lend_your_leg

 

 

Da pristupite politici WCPT o posledicama oružanih sukoba, nagaznim minama i drugih oružija ratovanja idite na www.wcpt.org/policy/ps-armed-violence

 

Izveštaj UNICEF-a

Prošlog meseca je objavljena publikacija izveštaja UNICEF”Svetska dečija država 2012: Deca u urbanom svetu”. Izveštaj se osvrće na potrebu hitne akcije koja će obezbediti deci pogodnosti i mogućnosti koje su im potrebne kako bi ostvarili svoja prava i potencijale.

Kompletni Izveštaj je dostupan u PDF format na engleskom, španskom i francuskom jeziku:

Engleska verzija http://uni.cf/zLwQa6

Španska verzija http://uni.cf/AntFcJ

Francuska verzija http://uni.cf/xG7Gks

 

 

WCPT 2011 predavači

Da li ste bili predavač na Kongresu WCPT , Svetska Fizioterapija održananom u Amsterdamu 2011? Ako jeste, i predali ste sažetak istraživanja koje ste predstavili na Kongresu za objavljivanje nekom od naših izdavačkih partnera, molimo vas obavestite urednika da je rad proistekao iz Kongresne prezentacije.

Izdavači za Kongres 2012 su bili sledeći:

 

Elsevier, uključujući fizioterapiju, manuelnu terapiju i fizikalnu terapiju u sportu

Maney, uključujući recenzije fizikalne terapije, Žurnal manuelne i manipulativne terapije i medjunarodnu mišićno-koštanu medicinu

Wiley, medjunarodno istraživanje u fizioterapiji

Žurnal fizikalne terapije u ortopediji i sportu

 

 

 

IFOMPT Konferencija: otvorena registracija

Otvorena je registracija za Konferenciju IFOMPT 2012. Domaćin je podgrupa WCPT Medjunarodna Federacija Ortopedskih Manipulativnih fizioterapeuta (IFOMPT), Konferencija će biti održana u Kvebeku, Kanada od 30 septembra do 5 oktobra 2012 godine.

 

Registrujte se sada na  www.ifomptconference.org

 

 

Predstojeći dogadjaji

WCPT Region Afrika: otvorena je registracija za 9. Afrički Kongres WCPT u Nairobiju, Kenija od 6 do 9 juna 2012 godine. Tema Kongresa je unapredjenje fizioterapije u Africi sa podtemom Teret modernih nezaraznih bolesti .  www.ksphy.org/conference/

 

WCPT Region Južne Amerike: Južnoamerički Kongres će se održati na Ostrvu Margarita, Venecuela, od 5 do 8 septemba 2012 godine.  http://wcptsar2012.jimdo.com/

 

WCPT Evropski Region: registrujte se po nižoj rati rane kotizacije za KOngres o edukaciji u fizioterapiji 2012 u Beču, Austrija od 8 do 9 novembra 2012 godine. http://congress2012.physioaustria.at/

 

WCPT AWP Region: Peti Azijsko Zapadno Pacifički regionalni Kongres će biti održan u Tičungu, Tajvan od 6 do 9 septembra 2013 godine. Molimo za više informacija šaljite email na wcpt.awp@physiotherapy.asn.au

 

INFORMACIJE

Ako ne možete direktno iz teksta preko linkova da pristupite našim vebsajtovima kopirajte i zalepite hiperlinkove direktno na vaš internet pretraživač. Ako imate problema u čitanju ovog e-maila molimo vas sledite ispod navedeni link za pomoć.

www.wcpt.org/eupdate